Results

Kamienica Oppenheimów

LITE-FLOOR, STADIP

Kamienica Oppenheimów na wrocławskim Placu Solnym odzyskała pełną świetność.


Opis

Historyczny Dom Oppenheimów znów jest ozdobą ścisłego centrum Wrocławia. Był nią przed laty, nawet po wojnie, ponieważ kamienica, jako jedna z nielicznych, w niemal nienaruszonym stanie przetrwała bombardowania. Opuszczone przez lata pomieszczenia ponownie tętnią życiem.

Projekt modernizacji, przebudowy i rozbudowy zabytkowej kamienicy został zaprojektowany przez słynne biuro architektoniczne J. Mayer H. z Berlina. Realizacja projektu została przeprowadzona w ścisłej współpracy z niemieckimi i polskimi restauratorami oraz organizacjami zajmującymi się ochroną zabytków.

Zabytkowy budynek pochodzący z XIII wieku przeszedł kompleksową renowację i rewitalizację – prace trwały pięć lat. W efekcie uzyskano w pełni funkcjonalną przestrzeń, w której harmonijnie łączą się barokowe polichromie z ultranowoczesnymi przeszkleniami. Ta realizacja wyznacza kierunek przedsięwzięciom renowacyjnym w Polsce i stanowi wzór praktyk konserwatorskich.

Odrestaurowana z największą starannością kamienica jest siedzibą Fundacji OP ENHEIM propagującej kulturę polsko-niemiecką. Zajmowana przez nią przestrzeń obejmuje galerię sztuki na pierwszym piętrze oraz przepiękne poddasze z tarasem i widokiem na dachy budynków Starego Miasta. W kameralnej Sali Herz, odbywać się będą spotkania kulturalne, panele dyskusyjne oraz kameralne koncerty, m.in. muzyki eksperymentalnej. Wewnątrz historycznego Domu Oppenheimów znajdują się również biura partnerskie, mieszkanie dla artystów-rezydentów oraz modne lokalne gastronomiczne.

W trakcie prac renowacyjnych i rewitalizacyjnych podniesiono standard użytkowy budynku. Ciągi komunikacyjne zostały wyposażone w subtelne, przezroczyste balustrady. Nadają historycznemu wnętrzu nowoczesny szyk, ale nie odwracają uwagi gości, budując przy tym wrażenie otwartej, niczym nieograniczonej przestrzeni. Zastosowanie przezroczystego szkła należy do rzadkości w projektach rewitalizacyjnych, ale oszklone klatki schodowe i korytarze w Domu Oppenheimów udowadniają, że warto porzucić architektoniczne obawy.

Na szczególną uwagę zasługuje szklany, zewnętrzny taras na dachu kamienicy, z którego rozciąga się widok na wszystkie budynki położone na wrocławskim Rynku. Zakład Saint-Gobain Glassolutions w Pruszkowie pomógł zrealizować ten wspaniały projekt, dostarczając duże szklane formatki podłogowe LITE-FLOOR, o pięknym, designerskim charakterze. Efekt niczym nieograniczonej przestrzeni został uzyskany. Szklana podłoga wykonana z bezpiecznego, transparentnego szkła to niebanalne, nowoczesne i wyjątkowo piękne rozwiązanie. Oprócz niezwykłego wyglądu, podłoga szklana umożliwia dotarcie do wnętrza większej ilości światła dziennego oraz pozwala podejrzeć życie we wnętrzu, w tym przypadku przepięknej, barokowej kamienicy. Nawet stojąc na parterze kamienicy i spoglądając w górę możemy zobaczyć kawałek nieba. Szklana podłoga na dachu Kamienicy Oppenheimów to już kolejna, po wrocławskim Placu Wolności, realizacja szklanej podłogi we Wrocławiu.

Realizacja z firmą – KER+IIIMR

Podoba Ci się ta realizacja?