Results

Nowe Muzeum Acropolis

Dialog nowoczesnego designu ze starożytną architekturą Partenonu

Nowe Muzeum Akropolu jest bez wątpienia jednym z najbardziej wymagających projektów budowlanych w Grecji w ciągu ostatnich dziesięcioleci. Z ciągłymi odwołaniami do architektury pobliskiego Partenonu zmierzył się Bernard Tschumi, oferując minimalistyczne rozwiązanie polegające na używaniu niewielkiej liczby materiałów.


Opis

Początek wyzwań w zakresie projektowania nowego Muzeum Akropolu wiązał się z odpowiedzialnością, jaką niesie ze sobą kolekcja najsłynniejszych rzeźb pochodzących z greckiego antyku. Kontrowersyjna lokalizacja budynku uczyniła projekt jeszcze bardziej ambitnym. W miejscu położonym u podnóża Akropolu konfrontują się niezwykle wrażliwe wykopaliska archeologiczne, współczesne miasto z siatką ulic oraz sam Partenon - jedna z najbardziej doniosłych budowli zachodniej cywilizacji. Powyższe warunki w połączeniu z upalnym klimatem regionu narażonego na trzęsienia ziemi skłoniły architekta do zaprojektowania muzeum o nieskomplikowanej i precyzyjnej konstrukcji zainspirowanej matematyczną i konceptualną prostotą typową dla uczonych starożytnej Grecji.


Wykorzystane produkty

Nowe Muzeum Akropolu składa się z trzech głównych kondygnacji: dolnej, środkowej i górnej. Zewnętrzna część budynku stanowi elewację z izolacyjnego szkła VARIO z funkcją kontroli przenikania światła słonecznego. Kolejna warstwa wewnętrzna - oddalona o 70 cm od fasady za pomocą szklanych żeber i unosząca się na wysokości 2,25 m od wykończonej posadzki - została wykonana z laminowanego szkła bezpiecznego STADIP. Funkcja kontroli słonecznej szyb izolacyjnych zapewnia, że nawet jeśli temperatura na zewnątrz przekracza 40°C, temperatura fasady od wewnątrz będzie wynosić tylko ok. 23°C.

Dolna kondygnacja muzeum wznosi się ponad istniejącymi wykopaliskami archeologicznymi na specjalnych palach. Rozwiązanie to pozwala chronić ruiny dzięki starannie rozmieszczonej - w porozumieniu z ekspertami - siatce kolumn. Na tym poziomie znajduje się również lobby, tymczasowa przestrzeń wystawowa, audytorium oraz wszelkie konstrukcje wsporcze.  

Szklana rampa, przez którą można podziwiać wykopaliska, prowadzi do galerii na drugim poziomie budynku stanowiącej spektakularne pomieszczenie o wysokości podwójnej kondygnacji wsparte na wysokich kolumnach. W szklanych podłogach w całym muzeum, a w szczególności na dolnych poziomach mieszczących wykopaliska, zostało zastosowane szkło LITE-FLOOR.

 Najwyższa część muzeum stanowi przestrzeń otoczoną przezroczystą konstrukcją, zapewniającą doskonałe światło dla rzeźb oraz wspaniały widok na Akropol. Elewacja została wykonana z czarnego szkła emaliowanego EMALIT oraz z wykorzystaniem najnowocześniejszych technologii szklarskich w celu ochrony galerii przed nadmiernym oddziaływaniem światła i ciepła.


Dodatkowe informacje

Zgromadzenie i wystawienie antycznych wykopalisk w dzielnicy miasta Makriyianni było szczególnym wyzwaniem zarówno dla klienta, jak i architekta. Rozwiązaniem okazało się włączenie terenu ruin o powierzchni 2200 metrów kwadratowych w obręb muzeum, jak również stworzenie niepowtarzalnej atmosfery dzięki naturalnemu światłu oraz pobliskiemu akropolowi. Odwiedzający mają okazję jednoczesnego podziwiania wystaw, Partenonu oraz całego wzgórza Akropolu.


Produkty

Szklane podłogi LITE-FLOOR

Szklane podłogi to połączenie stylu i designu z bezpieczeństwem i trwałością

Podoba Ci się ta realizacja?